Sedefil

Sorry, you’re not allowed to access this sedefil. Contact Yelp if you keep experiencing issues. Kako kroz ciganske karte otkriti zlo?

sedefil

Sedefil, sedef ili sedefat, također je poznat kao ruta ili rutvica, latinskog naziva Ruta graveolens, najpoznatija je biljka u magijskoj tradiciji Bosne i Hercegovine. Njene namjene su mnogostruke, koristi se pročišćavanje životnog prostora, odbija parazite, te služi da se ljudsko tijelo i duh očiste od negativnih misli i energija. Sedefil je biljka koja vodi svoje porijeklo iz mediteranske regije i dobro raste u suhim uvjetima. Kod Ilira, Grka i Rimljana sedefil je korišten za protjerivanje negativne energije i liječenje različitih zdravstvenih problema. Ostaci tih antičkih vjerovanja prisutni su u narodnoj medicini gdje se na primjer tvrdi kako sedefil uspješno liječi sve srčane bolesti, itd. Ono što je još kuriozitet, kad je u pitanju ova biljka, jeste da se u pojedinim mediteranskim kulturama ona obilato koristi u kuhanju zbog toga što su njeni listovi bogati vitaminom C. U Bosni i Hrvatskoj, sedefil se dodaje u rakiju, kako bi se na taj način dobio lijek za bolju probavu. Sedefil je iz familije Rutaceae, bogat je silicilnom kiselinom, alkalioidima, flavonoidima, fenolom i mnogim drugim tvarima koje se koriste u farmaciji.

Uz sve svoje blagodeti, sedefil se koristi protiv trovanja bunikom ali i kao odlično sredstvo protiv lošeg zadaha iz usta. U prirodnom liječenju sedefil se koristi za poboljšanje rada bubrega, mjehur, crijeva i unutrašnjost uha. Također se može upotrebljavati za infekciju očiju, zatvor, išijas, astmu, glavobolju, dermatitis te moždani udar. Osim svoje iscjeliteljske moći sedefil posjeduje izuzetnu moć protiv zla, najviše zbog svog mirisa ali i neobičnog izgleda listova koji najviše podsjećaju na ljudsku ruku tojest pet prstiju. To je bio dovoljan razlog da duž mediteranskog pojasa dođe na glas kao biljka protiv zla. Stoga se u BiH sedefil tradicionalno gaji uz kuću, blizu ulaznih vrata, zbog starog vjerovanja da na taj način, svojom blizinom, štiti dom i ukućane od uroka, duhova i magije. Sedefil je u bosanskoj mitologiji biljka posvećena dobrim vilama. Po narodnom vjerovanju vile uživaju spavati na lišću ove biljke zbog njenog specifičnog mirisa.

Video about sedefil

Advice on sedefil:

To vjerovanje potkrepljuju i pojedine djevojačke basme, u kojima se baje sa stručkom sedefila. Nakon što tri puta ponovi ovu basmu djevojka puhne u vodu te se njome oblije od glave do stopala i pusti da se voda ocijedi niz nju.

Sa dna kade pokupi stručak sedefila i nakon što se obuče baci ga napolje, negdje gdje ljudska noga ne gazi. Stravarke tvrde kako se ovim bajanjem djevojka čisti od uroka, tuđe mržnje i zavisti, a može joj se i otvoriti kismet ili sreća, ako je do tad bio zatvoren. Sedefil ne pomaže samo djevojkama da pronađu svoju ljubavnu sreću već i udanim ženama, posebno onima koje muževi varaju. Od davnina je običaj u sjeverozapadnom dijelu Bosne da supruga čiji je muž nevjeran, svaki put kad opere svoj grudnjak i gaćice, da ih stavi na grm sedefila da se tu osuše, a onda ih obuče na sebe. Navodno, biljka će svojim mirisom obajati grudnjak i gaćice koji će onda ženu ponovo učiniti atraktivnom i poželjnom mužu te će se on posvetiti samo njoj. Još jedna neobična osobina sedefila jeste da on uspješno može zamjeniti tamjan. Naime, u talismanskoj magiji savjetuje se da  umjesto tamjana treba zapaliti nekoliko suhi listovi sedefila, zajedno sa zapisom, i tim dimom okaditi bolesnika, osobu koja pati od napada duhova ili crne magije. Kađenje se izvodi tako što se jedna šaka suhog lišča ove biljke baci na nekoliko zapaljenih ugljenova i sa dimom nastalim od izgaranja prođe po cijeloj kući ili stanu. Nakon što se kuća okadi možete otvoriti prozore i vrata da kroz njih negativna energija iziđe napolje i nestane. Ostaci ugljena i praha, nakon što se ohlade, odnesu se na neko raskršće i tamo bace.

That’s all what we have on Sedefil so far…

Related Post